ÄNKAN

Oct 27th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till ÄnkanAv Fiona Barton
The Widow, 2016
Översatt av Katarina Falk
Massolit Förlag, 2016
ISBN 978-91-7679-035-9, 372 sidor

Fiona Bartons debutbok berättar om Jean Taylor, gift med Glen som anklagas för att ha kidnappat och mördat en liten flicka. Men de brittiska tabloidtidningarna intresserar sig mindre för mannen. I stället dissekerar de Jean ända in i märgen och ställer frågan om hur mycket hon visste om mannens brott.

Alltsammans redogörs ur änkans, en journalists och polisens synvinkel och det visar sig snart att det bara är polisen som är intresserad av att få fram vad som egentligen hänt.

Fiona BartonAllt börjar så fint för Jean Taylor. Huset hon bor i passar henne så bra och maken är omtänksam och snäll. Ända tills anklagelserna mot honom avslöjas och han framställs som ett odjur. Pressen hetsar och vände sig mot henne, antyder att hon måste vara medskyldig, att hon omöjligt kan ha levt med monstret utan att förstå, utan att veta.

Alla tror att Glen Taylor är skyldig, men är han det? Nu är han död i en olycka och fallet är fortfarande olöst. Änkan Jean är återigen ensam och har bestämt sig för att avslöja allt hon känner till. Det hela började när polisen inriktade sig på tre tänkbara gärningsmän och till sist fastnade för Glen. En envis kriminalreporter hakade på och Barton inriktar sig delvis på det symbiotiska förhållande som ofta existerar mellan press och polis.

Jag hade väntat mig att den förfördelade kvinnan skulle presenteras som vit som ett lamm, men till min förvåning – och glädje – är hon inte helt igenom sympatisk, vilket stärker trovärdigheten.

Jag gläds också åt det intensiva men okonstlade språket, de många infallsvinklarna och till och med åt att boken hyllar de yrkesmässigt skickliga poliser som inte släpper ett fall bara för att det börjar kallna.

Fiona Barton har åstadkommit en riktigt stark och emellanåt mycket gripande och spännande debutroman.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22