ÄNGLARÖSTER

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Arnold ur Indriðason
Röddin 2002
Översättning av Ylva Hellerud
Prisma 2004

Två gånger har Arnaldur lndriðason fått priset som nordens bästa kriminalförfattare och det är med stora förväntningar jag börjar läsa Änglaröster, hans tredje deckare översatt till svenska.

Boken inleds med att en man hittas knivmördad i en skrubb, utklädd till tomte, på ett hotell. Initialt försöker poliserna att få kunskap om den mördade mannen och vem han var. En riktig enstöring vars livsöde avslöjas i takt med att mordgåtan löses. Miljön för deckaren är ett julfirande Reykjavik och det är på samma gång exotiskt och mycket likt svensk miljö vilket ger en extra kick åt läsandet.

Efter den snabba inledningen övergår berättandet till en långsam och lågmäld berättelse, hela tiden lika spännande. Indriðason låter de ingående personbeskrivningarna skapa trovärdighet åt berättelsen.

Änglaröster handlar lika mycket om mordet som om livet för de tre poliserna som utreder mordet. Kvinnan i grönt, en av de prisbelönta böckerna, finns just nu bland bästsäljarna i bokhandeln, men för min egen del tycker jag att Änglaröster är avsevärt bättre.

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22