ÄNGLARÖSTEN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Arnaldur Indridason
Röddin 2002
översatt av Ylva Hellerud
Prisma 2005

Gudlaugur kunde ha blivit medlem i Wiener Sängerknaben … om inte rösten spruckit och den brådmogne tolvåringen hamnat i målbrottet när steget mot de stora scenerna var så nära.

Istället för världsberömmelsen kliver Gudlaugur in i en anonym tillvaro som dörrvaktmästare på ett av Reykjaviks hotell och tjugotalet år senare mördas han i sitt källarkyffe, som en patetisk och halvnaken jultomte.

Arnaldur Indridason är en skicklig intrigmakare. Efter Glasbruket och Kvinna i grönt är det dags för Erlendur att tillsammans med kollegorna vid Reykjavikpolisen, Elínborg och Sigurdur Óli att lösa fallet med Änglarösten.

Indridason har väl studerat sin Simenon. Det var ju kommissarie Maigret som fällde yttrandet:

– För att lära känna mördaren så måste man lära känna offret.

Det gör Erlendur grundligt.

Och i likhet med Glasbruket rullas ett tragiskt öde upp där familjen står i centrum.

Parallellt i boken pågår tre separata far- och sonrelationer. Förutom Gudlaugur och hans pappa, handlar det om ett fall med en pappa som misstänks för barnmisshandel som Elinborg samtidigt försöker lösa, och så får vi dessutom en inblick i Erlendurs egen tragiska uppväxt.

Indridason sysslar mycket med relationerna mellan föräldrar och barn. Betydligt mycket mer än de mellan man och kvinna. I jobbet kan Erlender engagera sig i, och genomskåda, trassliga förhållanden och familjerelationer. I sin egen värld är han tafatt och kanske till och med vårdslös.

Det är ett färgstarkt persongalleri som Indridason målar upp, med, bland andra, typer som en smällfet hotelldirektör och en engelsk samlare av gossopraner. Dialogen är rapp och ofta humoristisk. Det är både roligt och spännande. Och upplösningen är inte helt lätt att förutse.

Det enda jag har svårt att förlika mig med är att förlaget väljer att släppa en bok i juni som utspelar sig veckan före julafton. När den svenska sommaren dröjer och vi riktigt längtar efter sol och värme finns det ett psykologiskt motstånd att läsa om snöstormar och kalla hotellrum.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22