ÄNGLAR OCH DEMONER

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Dan Brown
Angels and Demons 2000
Översatt av Ola Klingberg
Bonniers 2005

Robert Langdon, den ofattbart snabbtänkte professorn i religiös symbolik, är tillbaka. I denna roman, som är den första Langdonthrillern men som först efter dundersuccén Da Vincikoden, blivit översatt till svenska, är dekokten densamma som i bästsäljaren, det vill säga hemliga ordenssällskap, ett myller av svårtolkade symboler och konspirationsteorier. Langdon blir nu kallad till partikelforskningslaboratoriet Cern i Schweiz, där en av forskarna blivit mördad. Ett brännmärke på bröstet pekar på att ett gammalt brödraskap – Illuminati vars huvudfiende alltid varit katolska kyrkan, har återuppstått.

Förtjänsten med denna roman liksom med Da Vincikoden är Browns frikostiga uppgifter om både konst och antik historia. För den upptagna nutidsmänniskan är det naturligtvis både tilltalande och bekvämt att samtidigt som man får följa upplösningen i en hårdkokt thriller, får man ökad allmänbildning i de mest esoteriska ämnen. Tyvärr är språket i båda romanerna minst sagt torftigt. Nog borde det finnas lektörer som bättre kunde ta sig an en bästsäljarförfattare?

BIRGITTA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22