ÄNGLAMANNEN

Jul 18th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till ÄnglamannenAv Östen Eriksson
Kabusa 2012
ISBN 978-91-7355-232-5, 335 sid

Musikern Östen Erikssons debut är en filosofisk familjeroman som via ett new age-tema behandlar en relativt ung mans försök att bearbeta sina relationer till sina närmaste.

Som musiker har Eriksson blivit mest känd som multimusikant i gruppen Östen med Resten från Hälsingland, bildad 1985 och rikskända efter att ha gjort ett otal TV-program och tävlat två gånger i Melodifestivalen. Orkestern spelar uteslutande akustisk musik och deras framträdanden innehåller mycket humor, ofta underfundig sådan.

Det är kanske för att ta loven av sin image som musikalisk rolighetsminister som Eriksson skrivit en relativt allvarlig historia med metafysisk botten.

Östen ErikssonBerättelsen handlar om Robert, en aningen strulig man, som på en gata i Hudiksvall är nära att träffas av en bil som kommer i så hög fart att han absolut skulle ha dött vid träffen. Men i stället för att massakreras känner han att han lyfts av en okänd kraft. Under denna omskakande upplevelse ser han rakt in i ett par främmande ögon. Om detta måste han berätta och blir utskrattad och får dessutom epitetet Änglamannen.

Men det blir fler sammanträffanden med de varelser som utsetts till hans skyddsänglar. Han uppfattar dem som både män och kvinnor (trots att de påpekar att de inte har kön i sin dimension) och när han förgäves försöker kontakta dem för att få ledning blir han frustrerad.

Det är ramverket. Egentligen tycks romanen handla om hur viktigt det är att ta itu med de egna känslorna när det gäller sina närmaste, bearbeta gamla trauman, söka sin egen inneboende kraft och omfamna de egna förmågorna.

Är en skyddsängel ett tankebygge som får en människa att tänka på vad man gör, vad man vill och hur man ser världen omkring sig? Kanske.

Östen Eriksson är född 1958 i Hudiksvall som också är huvudsaklig spelplats i romanen. Eftersom jag själv föddes där – dock betydligt tidigare – är det trevligt att ledsagas på gamla kända gator till både Hemköp och Dackås Konditori.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22