ÄNGLABARNET

Nov 21st, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till ÄnglabarnetAv Anders Gustafson och Johan Kant
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76299-35-7, inbunden, 151 sidor

Detta är fjärde boken i Singö-serien, med samma huvudpersoner, främst kommissarie Solbritt Andersson som nu snart är pensionär.

Denna fjärde del är mindre än de tidigare, både vad gäller sidantal och format, bara hälften så stor som en normal roman. Det betyder ju också att textmängden är mycket mindre än i den genomsnittliga deckaren i dag. Det gör inget, en kortroman eller långnovell (fast indelad i kapitel), är skönt att möta bland alla tjocka nutida böcker.

Spelplats som tidigare Singö, förtjänstfullt visad på karta i boken, där en murare ska renovera murstocken i ett ganska förfallet hus. När han arbetar hittar han plötsligt ett kranium som tittar på honom.

Polisen tillkallas och det är ett helt skelett, troligen ett barn, plus en dokumentportfölj med en karta med ditskrivna noteringar och en pistol.

Inget nutida mord, men mycket gammalt eller ganska nytt? I vilket fall vill chefen för polisen i Norrtälje, Solbritts väninna Lena, helst att polisen ägnar sig åt mer akuta ärenden. Men utredas måste det ju, och polisen och läsaren får svar på vad som hänt.

Inblandat finns också husets historia som koloni för förståndshandikappade barn och som sommarkollo för stockholmsbarn under olika perioder. Och en flicka som spårlöst försvann; är det hennes skelett? Den tidigare ägaren var också aktiv nazist med en tysk målare som hyrde huset vid tiden strax före andra världskriget.

En del gåtor att nysta i. Upplösningen får den intresserade läsa sig till.

Alltså en variant på historisk deckare, inte den vanliga polisrutinromanen. En trevlig variant.

De invändningar jag har är att trots det korta formatet finns en del onödiga upprepningar och många onödiga ord. En lättare strykning hade gjort språket ledigare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Gustafson och Kant

Gustafson och Kant. Foto Bengt Alm

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22