ÄNGELN I RUM 103

Nov 25th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Ängeln i rum 103Av Jerker Bohman
Kalejdoskop 2013
ISBN 978-91-637-3411-3, inb. 100 sid

Jerker Bohman har skrivit tre böcker som alla handlar om Oskarshamn och dess invånare. Nu har han kommit med en fjärde som inte oväntat också handlar om staden och ett par av dess invånare. Det är en dramatiserad berättelse om ett rättsfall från 1920-talet.

Wallenbergarna utser Thure Lindblom, kommen från enkla förhållanden i Kristinehamn, att bygga upp det nya kopparverket. Thure låter bygga sig en ståtlig direktörsvilla och bjuder på fina fester.

Jerker BohmanDet är förstås dyrt och han får med hjälp av kamrern loss pengar (för att fixa kvitton senare). Till sist bestämmer han sig för att fly med sparade pengar tillsammans med sin älskarinna (den i titeln omtalade ängeln).

Men vem kan man lita på?

Detta är ett dramatiserat långreportage som tycks bygga mycket på åtal och rättegång. Någon djupare förståelse för de inblandade får man inte, men som en bild av den förslagna men amatörmässiga brottsligheten i storfinansens utkanter är den roande. Det finns en del oväntade vändningar, i alla fall för oss som inte kan Oskarshamns personhistoria.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22