ÄNGELN FRÅN GIBEA

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Thomas Lundh och Nora Eldh
Isaberg 2004

Visst borde händelserna i Knutby ha förberett oss på att vad som helst kan hända i frikyrkoförsamlingar. Det är inte förvånande att författarna i ett förord påpekar att idén till boken kom redan 2001 och skrevs före Knutby (utan att nämna ortens namn). Idén kom också före Åsa Larssons prisbelönta Solstorm.

Tur för dem – om de bara hade hakat på en trend hade det inte varit lika svårt att formulera ett omdöme. Detta är en bok som spretar: det är först en hyfsad upptakt till en deckare (elva kroppsdelar av en styckad kropp skickas till elva frikyrkoförsamlingar i Jönköping. Det finns tolv – och huvudet fattas. Så blir det i ett par kapitel en polisroman, övergår till en skildring av en modern karismatisk församling, Väckelsekyrkan som inte fått någon likdel. Handlingen backar och ger två porträtt av ungdomar som är lite udda och sökande, slutar som en psykopatologisk thriller. Men vad vill författarna? Vill de karikera en väckelserörelse, vill de ge en rättvisande bild, vill de ge läsarna ett möte med några unga troende? Och vill de skriva en deckare eller thriller? Läsaren har redan tidigt anat vad det handlar om, människorna är platta, den psykologiska thrillern håller inte ihop.

Men jag gillar slutet.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22