ANGÅENDE RAYMOND CHANDLER

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Johan Asplund
Korpen 2004

Professor Asplund har åstadkommit en kort men oerhört uttömmande analys över de sju romaner om Philip Marlowe som skapat Raymond Chandlers berömmelse. Han har enbart läst Chandler på engelska men har gjort nerslag i de svenska översättningarna av Mårten Edlund. ”De ter sig tämligen illavarslande”, skriver han.

Asplund uppehåll er sig en del kring uppfattningen av Chandlers romaner, att han skulle vara pang på rödbetan i sin stil och dessutom mycket realistisk. Detta dementerar han med en kraft som synes vara mycket väl underbyggd. Inte heller är Marlowe särskilt väl beskriven i de böcker som Asplund dissekerar. Men i detta tycks det finnas en avsikt. Privatdetektiven verkar vara en vitsande lyssnare som åtar sig fall utan någon synbar anledning.

Asplund vitsar inte själv, men ändå är detta en av de roligaste böcker jag läst om någon författare. Chandler har aldrig varit min melodi, kanske för att jag endast läst honom på svenska. De citat (alla på engelska) som Johan Asplund har i Angående Raymond Chandler gör mannen intressantare. Jag måste nog läsa honom igen och får försöka hitta de pocketutgåvor som gavs ut av Penguin under tidigt 60-tal eftersom det är dessa Asplund utgår från.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22