ANDRAS PLÅGA

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Val McDermid
The Torment of Others 2004
Översatt av Johan Nilsson
Alfabeta 2005

Val McDermid, i verkligheten en rund och rar kvinna, har som författare visat sig vara en skrämmande dam vars beskrivningar av mördare och deras dåd bara blivit grymmare och grymmare. Huvudpersonerna i de tre senaste böckerna, psykologen Tony Hill och kriminalpolisen Carol Jordan, gick där som katter kring het gröt – åtminstone Hill – av åtrå till kollegan. Han tordes inte komma till skott eftersom han inte litade på sin potens. I den här boken är rollerna ombytta och en äkta vänskap börjar spira mellan dem. Skam vore det väl annars, med tanke på att de brukar rädda varandra ur brutala seriemördares garn.

På sätt och vis förflyttar McDermid oss tillbaka till ruta ett, den spelplats där Sjöjungfrun sjöng sin sång började. Carol leder gänget som ägnar sig åt ”cold cases”. Gamla bifigurer dyker upp och visar sig ha mer att ge och man är viss om att årets seriemördare är en efterapare.

McDermids förmåga att underhålla fallerar inte och upplösningen är snudd på hisnande.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22