ANDRA ANDNINGEN

Jun 13th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Andra andningenAv Sofie Sarenbrant
Damm förlag 2013
ISBN 9789175370125, inb, 339 sidor

Detta är Sofie Sarenbrants fjärde deckare och hon har precis som i förra boken Vila i frid förlagt handlingen till Stockholm. Närmare bestämt Stockholms innerstad. Hela boken tilldrar sig under ett Stockholm Maraton. Det är naturligtvis en idealisk skådeplats för mord, panik och utredningsproblem för polisen. Visserligen förlades filmatiseringen av Sjöwall & Wahlöös Terroristerna till detta evenemang, men där var det inte så centralt och avgörande för handlingen som i denna bok.

Hon skriver i presens vilket ökar närvarokänslan och får de fyra timmarna som är bokens spelrum att kännas spännande i varje sekund. Visserligen gör hon några återblickar för att vi ska få det historiska perspektivet på händelserna i loppet, men i det stora hela får vi följa löparna från start till mål. Inte elitlöparna och inte heller de allra långsammaste. Fyratimmarslöparna är ändå hyfsat goda motionärer.

Två mord begås under loppet, på två personer som till en början inte verkar ha tydliga kopplingar. Polisen och arrangörerna förstår först inte att det lurar en mördare i staden. När de väl får fart på utredningen är det bråttom. Vem kan tänkas bli nästa offer? Skall man försöka med det omöjliga – att bryta loppet? Emma Sköld, Sarenbrants kriminalpolis är ledig. Hon är ute för att heja på sin syster Josefin som springer loppet. Hon blir omgående indragen i utredningen eftersom hon är snabbt framme vid den ena brottsplatsen. Kanske är det till och med så att hennes syster är hotad?

Författaren har använt det väder som faktiskt rådde vid Stockholm Maraton när hon gjorde sin research 2012. Ösregn, stark vind och c:a 5 graders temperatur. Det gör ju inte spänningen mindre.

Samtidigt som detta är en kriminalroman är det också ett relationsdrama. Flera personers känsloproblem har avgörande betydelse för intrigen. Det uppdagas under de historiska återblickarna, men också under loppet. Det är tydligt att författaren sätter fokus på just detta.

Personligen hade jag önskat mig mer dramatik kring själva loppet, mer panik, mer skräck, en mördare är lös på Stockholm Maraton! De relationsbeskrivande delarna i boken blir ibland störande när allt man vill är att få mer dramatik under löparnas färd mot målet på Stadion.

NISSE SCHERMAN

Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant. Foto Lars Trangius

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22