ANDERS SPARRMANS RESA

Sep 29th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Anders Sparrmans resa

Av Per Wästberg
Bonniers 2008

Anders Sparrman var en av Linnés lärjungar. Den yngste. Han gjorde fyra längre resor. En med bl a Cook jorden runt där han framför allt på ett suggestivt sätt skildrar Antarktis ur en av besättningsmedlemmarnas – Anders Sparrmans –  perspektiv.

Sparrman var som begåvade människor så ofta på den tiden, en man med flera yrken. Läkare, botanist och zoolog. Och som forskningsresande och insamlare av djur och växter den som svarade för bassamlingarna på Naturhistoriska museet.

Pere Wästberg

Per Wästberg har i sin ägo Sparrmans kista innehållande anteckningsböcker och vissa blad från  journalerna. Wästberg har lagt ned ett oerhört jobb på att nyttja Sparrmans egna iakttagelser  och anteckningar varvade med sina egna fantasier. Språkets ordrikedom har blivit ett av resultaten. Och det är denna ordprakt som jag  fascineras av. Jag kan gå tillbaka i texten, välja vilken sida som helst och mötas av ett språk med en sådan variation och mångfald av begrepp som ändå inte känns som en överdriven barockmålning. Istället möter jag en svenska praktfullare och stramare än någonsin.

Det andra jag blir betagen av är den helt uppdiktade kärlekssagan mellan Anders Sparrman och en trettio år yngre kvinna. Först tyckte jag att den föll ur ramen, så fjärran från den övriga berättelsens mera realistiska kopplingar. Sedan undrade jag hur mycket Per Wästbergs eget senare liv och val av kvinna har påverkat utformningen av denna kärlekshistoria.
Har Per Wästberg lyckats levandegöra Anders Sparrman och fylla ut de luckor vi har om Linnés lärjunge? Denne begåvning som efter resorna blev både medicine doktor och professor och ändå slutade sitt liv i armod som fattigläkare.

Jag är osäker om jag vet mer om Sparrman än innan, och då avser jag senare delen av hans liv. Det är egentligen ointressant för med Anders Sparrman resa har Per Wästberg skapat en roman med språklig dignitet och sensibilitet som sällan en svensk författare av idag mäktar med att skriva.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22