ANARKI OCH GAMLA HUNDAR

Mar 22nd, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Recension

Omslag till Aanarki och gamla hundarAv Colin Cotterill
Anarchy and Old Dogs
Översatt av Helena Prytz
Bra Böcker 2011
ISBN 978-91-7002-887-8, 288 sidor, inbunden

Detta är den fjärde boken om statscoronern Siri Paiboun som översatts till svenska. Böckerna utspelas i Laos under 70-talet, när kommunismen fortfarande styrde i landet med bistånd från Sovjet.

I bokens början får Siri ta hand om liket av en blind man, som blivit överkörd av en lastbil. Siri hittar ett brev adresserat till en postbox i staden. När han sprättat upp kuvertet finner han ett blankt papper. Colin CotterillHan misstänker att det handlar om hemlig skrift, som går att få fram med en lämplig lösning. Han blandar till en sådan, behandlar papperet och kan läsa en text på franska. Tydligen en form av chiffer, vilket de klurar ut.

Siri liftar med ett ryskt plan till gränsfloden mot Vietnam, varifrån brevet avsänts.

Därefter följer en del supande och sena nätter, men trots alla vedermödor lyckas Siri och hans vänner avslöja en sammansvärjning mot staten. Huvuden rullar!

Vad som roar i boken är alla avslöjanden om den kommunistiska läran: en lärare tvingas undervisa i andra ämnen än dem hon är behörig i: En god pedagog ska lätt kunna undervisa i vilket ämne som helst! Klingar det bekant?

Boken är spännande. Den blir riktigt rolig i sin skildring av hur människor anpassar sig till ett förvridet  system.  Klart läsvärd!

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22