AN OFFICER AND A SPY

Dec 9th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till An Officer and a SpyAv Robert Harris
Hutchinson, London 3013
ISBN 978-009-1944-55-1, 483 sid

Dreyfusaffären var en fransk politisk rättsskandal som inträffade mellan åren 1894 och 1906. Officeren Alfred Dreyfus anklagades oskyldig för att ha lämnat över hemligstämplade handlingar till den tyska krigsmakten och en krigsrätt dömde honom för högförräderi mot hans nekande till degradering och livstids deportation till Djävulsön utanför Sydamerika där han hölls inspärrad fångkolonin 1895–99.

J'AccuseDen franske författaren Èmile Zola upprördes av domen som var uppenbart antisemitisk vid sidan av ett försök att dölja korruption inom officerskåren. I den franska dagstidningen L’Aurore lät han den 13 januari 1898 publicera ett öppet brev som har blivit mycket berömd. Det inleddes med orden J’Accuse…! (Jag anklagar) och var riktat till landets president Félix Faure.

Problemet för författare Harris torde vara att historien om Dreyfus är lika känd som Titanics undergång, varför det krävt osedvanligt mod att skriva den än en gång. Men han granskar de tillgängliga källorna (rättsprotokoll, Dreyfus egna skrifter och de många historiska genomgångar som förekom sedan domen upphävdes) grundligt. Harris hjälte och berättare i boken är måttligt känd – franska arméns yngste överste Marie-Georges Picquart (major i den här berättelsen och den som jagade bevis mot den misstänkte), som först var övertygad om Dreyfus skuld men under resans gång blev en alltmer tvivlande Tomas.

När Picquart känner att han håller på att kvävas av de lögner och undanglidanden som exponeras inom den undersökningsgrupp han leder hittar han också felaktigheter i bevisen mot den judiske kaptenen och inte nog med det – han finner en alternativ skyldig som fortfarande finns kvar inom krigsmakten. När han börjar undersöka detta blir risken stor att hans egen karriär går i stöpet.

Trots att man från början vet hur det ska gå har Harris lyckats göra något av en nagelbitare av historien. Inte minst genom beskrivningen av Piquart, mannen som älskar sin armé och börjar finna att den inte är värd att älska förbehållslöst.

KJELL E. GENBERG

Robert Harris

Robert Harris. Foto David Levene

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22