AMERIKANSK GRYNING

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Jöran Mjöberg
Carlssons 2003

Om amerikansk politisk och kulturell historia finns många böcker att tillgå. De allra flesta berättar emellertid om epoken efter Abraham Lincoln. Mjöberg slutar där efter att ha börjat på 1500-talet. Författaren är professor och litteraturhistoriker, bosatt i Lund, och har gett ut ett flertal kulturhistoriskt orienterade böcker. Här berättar han entusiastiskt och lärt om kontinentens historia, om Sveriges (liksom Hollands, Englands, Frankrikes och Spaniens) inblandning som format Amerikas Förenta Stater till vad landet är i dag – på gott och ont.

Mjöberg blandar stort och smått på ett mycket underhållande sätt. Från 1500-talets kolonisering för han oss via 1700-talets frihetskrig till inbördeskriget och Lincoln. Han belyser indianernas och de importerade svartas betydelse och vederlägger påståendet att USA saknar historia och kultur, något som hörs i dagens debatt.

Denna bok ger en insikt i vad som skapar människors attityder och det kan vara behövligt när mycket beskrivs i svart och vitt.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22