AMERIKANERNA

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Staffan Ekendahl
Wahlström & Widstrand 2004

Det har kommit en hel del böcker om Amerika och amerikanerna på senare år. En del av dem har ägnat sig åt pajaseri à la Moore medan andra varit mer pålitliga. Staffan Ekendahl har varit USA-korrespondent i många år och han berättar här om sina intryck av den väldiga jordmassa som är Förenta Staterna, ett land som är många länder. Han försöker förklara politiken (och kritiserar penningberoendet hos politiker som önskar väljas till höga poster), de etniska problemen och de knasiga sporterna.

Han tar upp rättssystemet där en majoritet stöder dödsstraff, kanske mer för att sådant förordas i Bibeln än för att det är en behövd strafform. Kanske blir ett samhälle sådant där en grottman och vindflöjel som Strom Thurmond får sitta i lagstiftande ställning i decennium efter decennium.

Man kan beslå Ekendahl med en mängd små faktafel men i stort sett är detta en trovärdigt, intressant och till nittio procent välskriven handledning i förståelsen av det väldiga riket på andra sidan Atlanten.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22