AMERIKAKISTAN

May 1st, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till AmerikakistanAv Limme & Palmqvist
Massolit, 2016
ISBN 978-91-7679-056-4, inbunden 237 sidor

Författarpar har blivit allt vanligare i den svenska deckarlitteraturen under det senaste decenniet. Paret Martin Limme och Johanna Palmqvist har skrivit tillsammans sedan år 2000 och har tidigare publicerat fem deckare tillsammans. Nu har deras sjätte roman, Amerikakistan, utkommit, och är dessutom författarduons fjärde historiska deckare med kyrkoherden Simon Eldfeldt och hans nevö Ivar Jönsson i huvudrollerna. Den jovialiske och rundhyllte Eldfeldt är vid sidan av sin prästgärning en ivrig privatdetektiv, som gärna bistår poliskåren i dess arbete. Hans systerson Jönsson, en spänstig ung man med stort kvinnotycke, avancerar i böckerna från sysslan som kyrkoherdens dräng till det i sammanhanget lämpliga yrket poliskonstapel.

Limme och PalmqvistMiljön för Limme och Palmqvists historiska deckarserie är den blekingska lilla hamnstaden Karlshamn och tiden är det förra sekelskiftet. Amerikakistan utspelar sig under våren och sommaren 1901. Den detaljerade skildringen av miljön och av livet i den tidens Karlshamn utgör en av romanens allra största förtjänster. Det märks att författarna, som är gymnasielärare i bl.a. historia, svenska och religionskunskap, har bedrivit en omfattande research för att kunna ge en trovärdig bild av levnadsvillkoren för olika samhällsklasser i en svensk småstad för drygt hundra år sedan.

Författarna har också lyckats skapa en tydlig sekelskiftesstämning, både genom det ganska makliga berättartempot och det lätt arkaiska språket. Den ålderdomliga svenskan märks framför allt i kyrkoherde Edfeldts och konstapel Jönssons många replikväxlingar, där till exempel till och med familjemedlemmar tilltalar varandra i tredje person.

Det lugna författartempot betyder inte att Amerikakistan saknar spänningsmoment. Boken innehåller hela fyra brutala mord och dessutom flera spekulativa slagsmål och mördarjakter. Främst är det den unge konstapeln Jönsson som utsätter sig för livsfara i jakten på den mystiske seriemördaren i Karlshamn.

Deckarintrigen i romanen är dock inte lika övertygande som miljö- och personskildringen. Medan den vardagliga tillvaron i det tidiga 1900-talets Karlshamn skildras in i detalj med största trovärdighet blir fantasifullheten nästintill gränslös i konstruktionen av de fyra utstuderade morden och de händelser i det förflutna som förenar mordoffren. Efter diverse irrgångar nystar i alla fall vår hjälte kyrkoherden upp det riktiga mordmotivet och kan därefter direkt peka ut den listige seriemördaren.  Och på vägen fram till upplösningen har läsaren haft en trivsam stund med angenämt umgänge som vi gärna återser.

LENA LUNDGREN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22