AMERIKAHUSET

Jul 2nd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till  AmerikahusetSven Olov Karlsson
Natur & Kultur 2008

Sven Olov Karlsson debuterade 2005 med Italienaren. En roman som fick stor uppmärksamhet.

Han återkommer nu med Amerikahuset, en bok som skildrar ett 1980-tal med unga människors förhoppningar om framtiden och nutid där minnena och verkligheten bryts med varandra. Romanen handlar om vänskap, dess motsats, hämnden och dess katastrofala följder.

Främst är det Karlssons skildringar av den före detta bruksorten i Västmanland som man fascineras av. Det kan lätt bli bygderomantik och om att det var bättre förr. Karlsson är alldeles för begåvad för att hemfalla åt sådana trivialiteter. Han beskriver orten med sina nya Sven Olov Karlssonförhoppningar och att ett nytt samhälle kanske växer fram. Ett samhälle med skvaller och elände, med kärlek och förtvinande. Karlssons språk som är intensivt, beskrivande och stundtals knapphändigt förmedlar ortens både tilltalande dofter som unkna lukter som om man själv var närvarande.

Amerikahuset är en bok som lyfter fram Sven Olov Karlsson som en av våra främsta unga författare, främst genom sin förmåga till levande miljö- och persongestaltning.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22