ÄLSKARE

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Laura Wilson
The Lover 2004
Översatt av Cecilia Franklin
Ordfront 2005

Prostituerade kvinnor mördas i andra världskrigets London. I Laura Wilsons thriller Älskaren råder mörkläggning och bomberna faller natt efter natt hösten 1940. Huvudpersonerna är tre – den prostituerade ensamstående modern Rene, den skyddade medelklassflickan Lucy och flygaren Jim – som i tur och ordning berättar historien från olika vinklar. Det finns egentligen bara en människa som man riktigt tror på och det är bifiguren Harry som skildras med ett visst djup. Tyvärr för den olyckliga upplösningen presenteras de viktiga komponenterna och ledtrådarna mycket tidigt.

Men Wilson berättar tro värdigt om livet i en krigssituation – men här måste ytterligare ett ”tyvärr” in. Det blir alltför mycket Det Bästa-psykologi för att man ska köpa de här personerna och deras bakgrund till hundra procent. Men för läsare med morbida fantasier är det kanske en fördel att de otäcka morden beskrivs tämligen detaljerat.

Laura Wilson borde kunna bättre med tanke på att hon redan skrivit flera böcker för barn och vuxna, både deckare och bistoriska romaner, som hon till råga på allt fått priser för.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22