ÄLSKADE STOCKHOLM

Sep 22nd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Älskade Stockholm

Av Olov Svedelid
Winbergs 2009

I dag, när detta skrivs, är det den 22 september 2009. Exakt ett år har gått sedan författaren Olov Svedelid gick ur tiden, så det är kanske passande att Lars-Åke Winberg postumt ger ut en bok som jag är säker på låg Svedelid varmt om hjärtat när han skrev den.

Han älskade sitt Stockholm. Med glimten i ögat brukade han förklara faran med att åka så långt norrut som Sollentuna eller söderut förbi Södertälje.

Olov och jag träffades då och då på de platser han berättar om i Älskade Stockholm. Vi flanerade, stannade för en öl, ett glas vin eller bara en kopp kaffe och Olov berättade om platser han använt sig av i sina många kriminalromaner, ungdomsböcker eller historiska romanverk. I sitt dåvarande hem i Gamla stan – efter sjukdomen flyttade han till Stocksund i den norra ödemarken – var hyllorna fyllda med faktaverk om den svenska huvudstaden och Olov hade inte bara läst dem utan han mindes också allt väsentligt. Somligt litade han på, annat fann han vara skrönor som också kunde vara intressanta.

Olov Svedelid

I denna postumt utgivna bok berättar han livfullt om huvudstaden under rubrikerna Kungsträdgården/City, Östermalm/City, Kungsholmen (där han växte upp), Gamla stan och Söder. Många av platserna som målande beskrivs beledsagas av intressanta notiser, historiska sådana och emellanåt kuriosa.

Det är en guidebok till en, som titeln säger, älskad stad. Den turist som med Svedelids bok i handen vandrar genom Stockholm har här en ledsagare som kan göra besöket till en stor och givande upplevelse.

Och boken är vacker med fotografier av Mårten Lärka, Lars-Åke Winberg, Bengt Brolund och Elena Semenova (också grafisk form). Redaktör är Tekniska museets intendent Gert Ekström som också författat ett par av de avsnitt som Svedelid aldrig orkade fullborda.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22