ALMA WHITTAKERS BETYDELSEFULLA UPPTÄCKTER

Dec 2nd, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Alma Whittakers betydelsefulla upptäckterAv Elizabeth Gilbert
The signature of all things, 2013
Översatt av Lena Torndahl
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-96-8, 602 sidor

Det här är en storslagen roman, inte enbart till omfånget, i dickensk anda och skriven på det sätt jag gillar: med en början, en mitt och ett slut.

Historien tar sin början vid förrförra sekelskiftet när Alma föds in i en familj där fadern är den välbärgade vetenskapsmannen Henry Whittaker  med botanik som huvudsyssla och som ger henne möjlighet att både följa sina egna lärdomsaspirationer vilket slutar i att hon själv vill syssla  med vetenskap. Hennes begåvning och lärdomslust är stor och blir inte mindre av att huset på White Acres väldiga ägor är fyllda med spännande föremål som fadern tagit hem från sina resor. Utomhus studerar hon växter och efter en tid märker hon att det går att avläsa tid genom att följa deras dygnsrytm. Det finns klockslag när hon bör vara hemma men i övrigt får hon i stort sett fria tyglar. Till hemmet kommer tidens stora och kloka män och vid matbordet diskuteras det fritt. Alma suger i sig av alla lärdomar.

Elizsabeth GilbertDet är en stor äventyrsberättelse som börjar i det lilla formatet men efterhand vidgas både geografiskt och känslomässigt. Hennes vetenskapliga passion låter sig inte ens hindras av kärleken till en man som är hennes motsats, konstnärlig med dragning åt det andliga och ovetenskapligt magiska.

Naturligtvis förekommer det både bekymmer, rivalitet och ångest. Elizabeth Gilbert vet hur man lockar in läsaren i det universum hon skapar, det känner alla till som läst hennes självbiografiska roman Lyckan, kärleken och meningen med livet (filmad med Julia Roberts i huvudrollen) eller reportageboken I nöd och lust.

Men de blodiga och tragiska händelserna i England, hur intressanta de än är, överskuggas berättarmässigt av historien om hur Alma, likt en kvinnlig Charles Darwin lämnar hemmet och den eteriske maken för botaniska äventyr i Nordamerika, Sydamerika och Tahiti mitt i det oändliga Stilla Havet. Människorna i hennes väg är ofta fascinerande medan Alma Whittakers upptäckarglädje och mänsklighet gör läsningen till ett spännande äventyr.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22