ALLTID VID DIN SIDA

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Ann Rule
Every Breath You Take 2001
Översatt av John-Henri Holmberg
Bra Böcker 2004

Den amerikanska kriminologen Ann Rule har vid det här laget fått ut flera dokumentärromaner om brott i Sverige. Förståeligt eftersom de är bra både researchmässigt och litterärt. Hennes första böcker kom hos Asschenfeldt men hon har nu tagits över av Bra Böcker. Ann Rules förmåga att detaljrikt skildra ett brott och en brottsling är storartad, även om hon kunde sovra mer i sitt material. Det är kanske för att hon varit polis och lärt sig dokumentation vid brottsplatsundersökningar som hon vill förmedla allt hon fått reda på till sin nya jury läsekretsen.

Hon skriver gärna sina true crime-böcker om kvinnor som brutalt mördas av människor (läs män) i sin närhet. Så också i Alltid vid din sida (en lunta på över 500 sidor) där Sheila Walsh förälskar sig i Allen Blackthorne, gifter sig och åker utförsbacken från lycka till helvete. Allen misshandlar henne, hon tar ut skilsmässa men han svär på att straffa henne för detta. Efter tio år utdelar han sitt straff, är nära att klara sig, men till sist händer något avgörande.

Det är en skakande berättelse ur amerikansk (kanske allmängiltig) verklighet som seriemördaren Ted Bundys gamla arbetskamrat här satt på pränt. Även om rekonstruktionen av Sheilas liv och död kanske är aningen för grundlig.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22