ALLA TVÄTTAR HÄNDERNA

Feb 23rd, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till Alla tvättar händernaAv Emma Frans
Volante, 2021
ISBN 978-91-7965-088-9, inbunden, 413 sidor

Undertiteln är ”Min berättelse från året då alla skyllde på varandra”. Detta är en blandning av dagbok, fackbok och populärvetenskaplig lärobok. Det är något som Dast bevakar sällan, men det är inte svårt att också klassa den som spänningslitteratur och skräck.

Boken är välskriven, med tydliga förklaringar till olika fackord, ger en bra minnesbild av vad som hände under året, och är uppdaterad till i januari i år.

Emma Frans är epidemiolog vid Karolinska institutet, men har mest blivit känd som pedagogisk (och lättsam) förklarade av vetenskapliga frågor, bl.a. i Svenska Dagbladet och Utbildningsradion. Hon skriver här att hennes arbete hittills har varit som repetition inför att kunna förklara vad som händer i denna pandemi.

Hon började skriva ner sina tankar, när orostecknen på en kommande pandemi hopade sig, som ett led i alla få ordning på kaoset i tankarna, och ganska snart blev det en regelrätt dagbok med många funderingar kring vad som händer. Det är alltså hennes tankar och upplevelser, ibland ganska personliga, någon gång privata, men inte en heltäckande redovisning av hur Sveriges pandemiår varit. Men alldeles tillräckligt mycket för att även vi som följt utvecklingen i medierna, inte minst presskonferenserna och debatterna, ska komma ihåg.

Redan från början står det klart för henne att kunskaperna om detta nya virus är knapphändiga, så hon avstår från entydiga ställningstaganden. Det håller i sig genom hela året, men även när hon avstår från att uttala sig om ifall Folkhälsomyndigheten gör rätt eller fel tolkar många det som att hon stöder dem, just för att hon inte tar avstånd.

I slutet av året suckar hon när det kommer till munskyddskonflikten: ”Ibland önskar jag att Folkhälsomyndigheten bara kunde rekommendera munskydden, även om de inte tro att de är särskilt effektiva när de används i offentliga miljöer, om inte annat så för att få tyst på munskyddsivrarna.” Precis min egen tanke.

Hon blir under året också allt mer känd. Hon syns allt oftare i två morgonsoffor och i specialprogram där man svarar på frågor om corona.

Hon fortsätter också med sitt twitterkonto, men inser att hon där nu måste vara försiktigare med skämt. De kan missuppfattas, och inte bara på det lättsammare sättet när hon i Aftonbladet omskrivs som att hon vill göra Anders Tegnells födelsedag till flaggdag. Men en twittrare har (medvetet?) missuppfattat skämtet. Några andra tycker att det ska startas insamling för att han ska få åka på spa och hon skriver: ”Jag skrattar gott. Jag må vara maktlös när det gälla Sveriges pandemistrategi, men kanske har jag ändå inflytandet att se till att statsepidemiologen får åka på spa. Om inte annat kanske jag kan bidra till att det dras i mungiporna på människor i en tid då oron och ångesten ständigt bubblar under ytan.”

Också hon blir kändis, något hon inte helt uppskattar. När hon i december ska skriva klart denna bok och försöker dra sig undan offentligheten konstaterar hon: ”Det är märkligt att skriva en bok om sig skälv, och att vara medveten om att allt som jag gör är potentiellt innehåll. Denna vetskap får mig att tänk at det kanske finne ett ytterligare skäl till att jag tackar nej till alla förfrågningar — jag vill åtminstone att min egen berättelse ska få ett lyckligt slut.”

Till skillnad från de flesta spänningsromaner Dast recenserar finns här inte ett tydligt lyckligt eller olyckligt slut, pandemin rullar på, vi är mitt i kontroverser om vaccination och även här stämmer undertiteln: alla skyller på varandra.

Det kommer säkert fler böcker om år 2020 och pandemin, men denna är en utmärkt början.

LEIF-RUNE STRANDELL

Emma Frans

Emma Frans. Foto Niklas Nyman

Författarens webbplats: https://www.emmafrans.se/ Och Twitter: https://twitter.com/dremmafrans

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22