ALLA KAN SE DIG

Apr 7th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Alla kan se digAv Anna Jansson
Norstedts, 2015
ISBN 9789113064376, inbunden, 287 sidor

Detta är den sextonde boken om polisen Maria Wern. Häpnadsväckande!!! Det mest imponerande är att författaren inte tröttnar på sina karaktärer. Att det inte blir slentrian. Hon skriver förvisso andra böcker också, men ändå. Sexton böcker!!! Dessutom är de fortfarande lika fräscha och aktuella. Anna Jansson är liksom förut lika mästerlig på att fånga de vanliga människorna. Att beskriva utsatthet och sårbarhet.

Hon gapar över mycket denna gång. Många aktuella ämnen ryms i den sympatiskt lagom långa boken. Utsatthet och förnedring på sociala medier, Alzheimers, våld mot gamla, mobbning, stalking och pedofili är något av det som behandlas i denna kriminalroman. Det är saker som skulle räcka till ett antal böcker för de flesta författare, men det fungerar överraskande bra. Det blir inte överlastat. Anna Jansson skriver något som är ett mellanting av pusseldeckare och polisroman – och dessutom med ganska mycket relationsskildring.

Den unge mobbade Hugo försvinner på Gotlandsfärjan, ett vittne tystas. Polisen tror till en början på självmord, men Hugos syster fortsätter att gräva i fallet. Flera äldre människor misshandlas och mördas. Bl a blir mamman till Maria Werns chef brutalt överfallen. Någon filmar Maria Wern genom hennes sovrumsfönster. Polisen på Gotland får mycket att göra. Hänger allt ihop? Det gör ju ofta det i böcker som denna.

Anna Jansson förmår som vanligt att engagera läsaren. Det blir spännande naturligtvis, men hon väcker också frågeställningar. Läsaren får ett och annat att fundera över, inte minst när det gäller vad vi lägger ut på sociala medier.

Författaren riktar misstankarna mot en den ena och än den andra på ett skickligt sätt. Det är egentligen bara upplösningen som inte riktigt faller mig i smaken. Lite för dramatisk och våldsam. Men det är ändå ett pålitligt och säkert kort att köpa hennes böcker. Man vet att man får kvalitet, ett gediget hantverk, skrivarglädjen lyser igenom.

NISSE SCHERMAN

Anna Jansson

Anna Jansson. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22