ALLA DE STILLSAMMA DÖDA

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Anna Jansson
Prisma 2001

Kriminalinspektör Maria Wern är tillbaka efter sina bedrifter i Janssons debutbok Stum sitter guden. Här träffar hon på en kvinna vars man är försvunnen och trots att Werns (illa omtyckta) kollega redan avfärdat ärendet blir hon intresserad och leds in i en mordaffär som river småstadens oskuld i små bitar. Hämndmotivet är ofta använt i kriminalromaner, men förövarens behandling av sina offer är i Janssons version riktigt ”gory”. Om man så vill går det att finna beröringspunkter med Hannibal Lecter, som tycks vara mångas idol nu för tiden. Dock är knappast Janssons mördare lika intellektuellt överlägsen.

Tempot i boken är bitvis högt. Ibland sackar det, där författarinnan tänker dölja ledtrådar, och det är ju smart för där hoppas läsaren gärna över en mening eller två. Till skillnad från många andra kriminalpoliser lever Wern i ett riktigt lyckat äktenskap och har två söta barn att ängslas över. Hon framställs sympatiskt vanlig, lagom intelligent och inte alltid tillfreds med sitt jobb.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22