ALL THE COLOURS OF DARKNESS

Jan 24th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till All the colours of darkness

Av Peter Robinson
Hodder & Stoughton 2008

Alan Banks är i London för att koppla av med sin nya väninna Sophia. Han blir kallad i tjänst för att hjälpa till med utredningen av två dödsfall: En man har hängt sig i ett träd och hans partner hittas brutalt mördad i sitt hem.

Banks  gamla parhäst Annie Cabot borde kunna klara sig på egen hand, men polisledningen vill ha sin mest erfarna man på plats. Som så ofta i dagens polisromaner löper ett par andra fall  parallellt med huvudhandlingen: ett knivdåd och en serie stölder. Båda klaras upp.

Polisen hitta inga bevis som leder någonstans. Samtidigt kommer signaler uppifrån att de båda dödsfallen ska avskrivas som mord och självmord. Banks misstänker att det är något man vill dölja. Hans onda aningar tycks bekräftade när han får besök av en ”Mr Browne” som i förtäckta ordalag uppmanar honom att lägga ner utredningen. Därefter får Banks ”tvångssemester”. Kommen så långt i läsningen tyckte jag att det började lukta agentroman och snart bekräftades mina funderingar när Robinson nämner både LeCarré och Deighton. Historien tar en ny och obehaglig vändning.

Peter Robinson

Upplösningen blir både blodig och obehaglig.

Ska man tro framställningen av MI5 och MI6 har de efter terrorattackerna fått i stort sett obegränsade möjligheter att strunta i lagen i  sin jakt på terrorister.

Boken lämnar en obehaglig eftersmak.

Helhetsintrycket blir ändå mycket positivt. Jag gläds åt Londonmiljöerna som förflyttar mig till världsstaden. Porträtten av bipersonerna är tecknade med omsorg.  De blir levande utan att ta stort utrymme. Porträtt som fastnat är den mördade mannens mor, den kvinnliga privatdeckaren i London och den skolkande tonåringen som trots allt kanske har en chans att hamna på rätt sida lagen. Gör han rätt val?

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22