ALL DEN LUFT SOM OMGER OSS

Sep 19th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till All den luft som omger ossAv Tom Malmquist
Albert Bonniers förlag, 2019
ISBN 9789100178161, inbunden, 288 sidor

Romanen är Malmquists andra roman efter den prisbelönade I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Den tar sin början i en tidningsnotis om ett brutalt mord i Huddinge. Författaren ägnar tid åt att försöka dechiffrera offrets liv och mordmotivet med stöd av intervjuer, förhörsprotokoll och uppgifter från en rättegång. Mycket är höljt i dunkel och efterforskningarna ger blygsamma resultat. Fakta ersätts av hypotesen om den ensamme kufen, som möjligen iscensätter ett betalt självmord. Författarens egna tankar om att begå självmord i tonåren underbygger idén.

Parallellt löper korta berättelser, mestadels som fragment, från författarens egen uppväxt i Huddinge. Det handlar om ensamhet och skärvor om livet som tonåring. Närheten till mordplatsen lockar och det är kanske det och fantasier om mordet som är grunden till den besatthet författaren utvecklar i vuxen ålder kring det våldsamma slut som offret fick. 

En tredje berättelse handlar om författarens liv med sin livskamrat Karin, även det framställs fragmentariskt. Det är en berättelse som framstår mer som en ram till författarens jakt på vem den mördade var och hur han levde sitt liv. I varje fall spelar hon i denna roman en undanskymd roll. 

De tre berättelserna löper in och ut ur varandra och handlar en hel del om den ensamhet som författaren upplevt och gestaltar och som han kanske har gemensam med mordoffret. Jakten på sanningen om mordet blir också ett försök att utforska den egna identiteten. Romanen landar i en slags tomhet och att livet är oförutsägbart.

ULF MALMSTRÖM

Tom Malmquist

Tom Malmquist. Foto Linnéa Jonasson Bernholm

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22