ALKEMISTENS DOTTER

Nov 6th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Alkemistens dotterAv Carl-Michael Edenborg
Natur & Kultur, 2014
ISBN 978-91.27-13955-4, inbunden, 376 sidor

Den här boken presenteras på baksidan som ”en sprakande äventyrsberättelse”. Den för oss tillbaka till sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talen och vi får möta några av tidens kända namn, t.ex. Anckarström och Thorild.

Huvudperson är den unga Rebis vars far är f.d. militär, nu en hängiven alkemist. Modern dog i samband med Rebis födelse. Rebis får hjälpa fadern i hans laboratorium, blir förtrogen med alkemins hemligheter. Arbetet sätter sina spår i form av sår och ärr på händer och i ansikte.

Carl-Michael EdenborgFadern dör och Rebis får ärva gård och egendomar och inte minst laboratorium. Hon harfått i uppdrag att resa ut och uppsöka släktingar, för att komma över de pusselbitar hon behöver för att fullfölja sitt uppdrag: Att förgöra världen.

Resan blir som en pikaresk, med en ung kvinna i huvudrollen. Hon råkar ut för många äventyr, typiska för den genren. Hon väljer en piga, Kristin, till följeslagare. Efter att de märkt hur illa kvinnor behandlas, klär de ut sig till män.

De blir överfallna och Kristin dödas. Rebis fortsätter ensam och fullbordar sin resa med att besöka Visby.

Överraskningarna blir många, den största kommer på de sista sidorna.

Ibland tycker jag mig läsa Zola med sina detaljerade uppräkningar och skildringar av händelseförlopp. Anckarströms avrättning beskrivs med alla osmakliga detaljer.

Boken slutar inte med ett frågetecken utan: –

Öppet alltså!

En spännande och underhållande roman med mycket tidsfärg och åtskilliga anspelningar på litterära föregångare (förebilder?)

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22