ALIAS MONSTER

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Sue Russell
Lethal Intent 2002
Översatt av Lars Ahlström
Bra Böcker 2005

Detta är biografin över Aileen Wournos som lagligen förgiftades till döds av Floridas rättssystem den 9 oktober 2002. Fallet med den prostituerade kvinnan som mördade sju tilltänkta kunder och plundrade dem blev en stor mediahändelse i USA och för all del även i resten av i-världen. Myndighetspersoner och press stämplade henne som ”Nordamerikas första kvinnliga seriemördare”, en beteckning som, förutom att den inte var riktigt sann, gjorde sitt till för att så småningom få henne dömd till döden.

Hon mördade alltså sju medelålders män som hade köpt eller var i färd att köpa sexuella tjänster av henne. Liken dumpades i enliga skogsområden och offrens bilar och persedlar hamnade långa sträckor därifrån.

Sue Russells bok försöker förklara hur Wournos blev det monster hon beskrevs som. När hon var barn piskades hon av sin finskfödde morfar som tagit hand om henne sedan mor och far övergivit sitt barn. Fadern begick självmord i fängelse sedan han dömts för övergrepp på barn – andra barn. Morfadern och brodern hann med att utnyttja henne sexuellt. Det gjorde att hon fattade att kroppen gick att utnyttja och redan som 12-åring började hon arbeta som prostituerad.

Det är ett mycket torftigt och schabbigt liv som beskrivs, och det gäller inte enbart livet som Aileen Wournos levde. Russel har gått igenom varje detalj i hennes och omgivningens tillvaro. Tyvärr har hon också beskrivit alla detaljer, vidkommande som ovidkommande – vilket gör att boken kunnat förkortas avsevärt utan att skadas. Det är skrämmande läsning och kanske ligger det något i Russels undran: var Wournos själv ett offer som desperat mördade för att hämnas på alla andra män som gjort hennes liv till ett helvete?

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22