ALIAS GRACE

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Margaret Atwood
Alias Grace 1996
Översatt av Ulla Danielsson
Rabén Prisma 1997, Månpocket 1998

Deckare eller inte deckare? Historisk dokumentär? Alias Grace bygger visserligen på ett verkligt fall, men Margaret Atwoods version av det kanadensiska dramat från 1843 ger sig inte ut för att vara det slutgiltiga svaret på vad som hänt. Trots att vi får följa även den dömda mörderskans egen berättelse, både den utsagda och den hon behåller för sig själv, finns flera möjliga lösningar.
Om man alltså kräver att en deckare skall ge ett entydigt svar så är detta ingen deckare. Men om man är ute etter spänning, efter vad som kan ha hänt, så är det god läsning. Mycket god läsning. Och den som vill ha psykologiskt trovärdig människoskildring har mycket att hämta.
Både som historisk miljö- och människoskildring och som stillsam (men med flera blodiga inslag) spänningsberättelse är Alias Grace givande. Margaret Alwood är en av Kanadas ledande författare, och även den som främst söker spänningslitteratur kan här förena en gåtfull berättelse med fullödigt språk.
Och jag gladde mig åt att på slutet få reda på ”hur det gick”.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22