ALFRED

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Göran Hägg
Wahlström & Widstrand 2004

Här är en mycket välskriven, mycket lärd och smått spännande roman om huvudpersonen ”jag” som i sitt nya hus hittar en väska med pornografisk litteratur från tidigt 1900-tal. Detta tar jaget (recensent, författare och kulturpersonlighet) att som en detektiv börja söka efter poeten, professorn och akademiledamoten Alfred Edvart Hedman, den man som tidigare ägt huset.

Hägg leder oss i en odyssé genom det svenska diktarlandskapet, kommer med synpunkter på och beskrivningar av landets stora författare och storvulna kritiker, Det är roligt, nästan spännande till och med, i stort sett hela tiden. Man lär känna denne Hedmans vanor och ovanor, kamrater, sexuell läggning genom det huvudpersonen finner i arkiven och litteraturen. Det är nog tur att denne Hedman inte står att finna någon annanstans, för en hävdaskrivare skulle knappast ha vågat genomlysa en ”äkta” person så grundligt.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22