ALFAHANNEN

Feb 9th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till AlfahannenAv Katarina Wennstam
Bonniers 2010

Katarina Wennstam är journalist och författare. Hon har tidigare gett ut två mycket uppmärksammade reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor. Hon har dessutom kommit ut med två så kallade spänningsromaner. Nu kommer den sista delen i en trilogi, Alfahannen.

Romanen handlar om filmskådespelaren Jack Rappe som får de flesta kvinnor att falla. Han ser otroligt bra ut med ett vargleende som ställer honom i första ledet bland alfahannarna i Sverige.

Hans brutalitet mot kvinnor som är svaga skildras på ett osedvanligt och osentimentalt sätt. Och det är romanens styrka. Romanen skildrar Rappe när han hittas halvt döende efter ett hugg i magen med en trasig flaska. Det här blir alla mediers stora nyhet och mycket snart hittas förövaren.

Det känns som om Wennstams bästa sidor som författare kommer fram i hennes reportageböcker. Jag är osäker på vad Wennstam vill uppnå med boken mer än berätta en historia om en vedervärdig karl och dennes fruktansvärda beteende mot kvinnor. Men detta har hon gjort skickligare i sina reportageböcker. Det finns flera gestalter i boken som kunde levandegöras på ett annat och bättre sätt än vad som skett. Undrar om inte Katarina Wennstam skulle skriva bättre spänningsromaner om hon beskrev ett annat område som är välbekant för henne, än mäns övergrepp på kvinnor som hon verkar ha tömt ut på sitt innehåll.

LENNART HÖGMAN

Katarina Wennstam. Foto Cato Lein

Katarina Wennstam. Foto Cato Lein

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22