ALFABETHUSET

Oct 24th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till AlfabethusetAv Jussi Adler-olsen
Alfabethuset 1997
Översättning Britt och Tore Borglund
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 978-91-0-013647-5, inb, 495 sid

Jag känner mig lurad av förlaget. Jag har uppskattat böckerna om inspektör Mørk och Avdelning Q i Köpenhamn. Men detta är en nyutgåva av debutboken som redan 2001 kom på annat förlag och fick en hygglig recension i Dast.

Jussi Adler-OlsenMen Jussi kunde mycket bättre, visade det sig, och förlaget kunde åtminstone varnat för att det INTE är avdelning Q. Detta är i stället en krigsthriller: två unga engelska flygsoldater skjuts ner under andra världskriget. De lyckas undkomma genom att hoppa på ett tåg som visar sig vara en transport av sårade SS-soldater. De byter med två av soldaterna, och hamnar som psykiskt sjuka officerare på ett specialsjukhus i Schwarzwald nära den schweiziska gränsen. Där är man misstänksam mot simulanter, som skjuts utan nåd.

Bara den ene av engelsmännen förstår tyska. efter hand inser dock båda att det är fler som simulerar, och att dessa tänker överleva kriget för att bli rika på stulet krigsbyte.

Den ene av engesmännen lyckas fly. Och kriget tar slut. På 70-talet har han försökt ta reda på vad som hänt med kamraten. Han har lyckats i livet, blivit läkare och affärsman. Slumpen gör att han får nya impulser att ta reda på vad som hänt kamraten, som borde vara död men fakta saknas.

Så han återvänder till staden där sjukhuset hade legat i utkanten. Och…

Ja, en thriller blir det. Naturligtvis finns kamraten där, men enkelt är det inte. Livsfarligt på många olika vis.

Så hur är då boken? Nja, idén intressant, men osannolikheterna hopar sig både på 40-talet och 70-talet. Det är för detaljerat och långrandigt, hade blivit ännu mer spännande om författaren kunnat sovra.

Inte en nödvändig bok utom för de allra mest hängivna Adler-Olsen-fansen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Alfabethuset, ljudbok
Inläst av Reine Brynolfsson
Bonnier Audio 2013
ISBN 978-917433-223-0, 15 CD (17 tim 39 min)

Detta är en märklig bok. Den innehåller en nästan för bra historia som med eller mindre förstörs av en ordrikedom utan all like. Den Adler-Olsen som skrev denna bok för cirka 15 år sedan kunde redan då sätta ihop subjekt och predikat men han hade inte lärt sig att stryka sina älsklingsfraser. Varje liten känsla, varje liten rörelse är mycket noggrant dokumenterad. Det som kunnat berättas med tio ord får här trettio eller fler.

Och det är verkligen synd eftersom storyn om de två unga engelska flygarna som skjuts ner över Tyskland och tar sin tillflykt till ett tåg som transporterar sårade SS-soldater verkligen är det perfekta underlaget för en spännande thriller. De antar ett par av soldaternas identiteter och fraktas till ett specialsjukhus kallat Alfabethuset nära den schweiziska gränsen i skogsområdet Schwarzwald.

Vi är alltså långt från källarutrymmena hos Avdelning Q i Köpenhamn där inspektör Mørk och assistent Assad dväljs.

Nå, på sjukhuset blir patienterna hårt medicinerade och samtidigt har läkare och vakter ögonen öppna för att se om någon simulerar. Hittar man en simulant ställs han vid pålen på gården och exekutionspatrullen tillkallas.

Ändå visar det sin att avdelningen innehåller fler simulanter än de två från England. Några tyskar hoppas också att Alfabethuset är den fristad där de kan vänta ut kriget och bli rika på allt stöldgods de skaffat vid fronten i öster.

En av engelsmännen lyckas fly och skaffar sig en karriär som läkemedelsfabrikant i hemlandet men han kan inte glömma kamraten som lämnades kvar. I samband med OS i München reser han tillbaka till Tyskland och börjar söka efter vännen. Det uppfattas som ett hot av de tyska simulanter som nu är rika och mäktiga män i det nya Västtyskland.

Romanen kallas en psykologisk thriller och för all del … Fast jag uppfattar mycket som kvasipsykologi, kanske en sådan med homosexuell botten. Varför skulle annars den överlevande söka så intensivt efter en vän från ungdomen? Nå, det blir förstås en slutstrid och en fortsättning på historien därefter.

Jag har imponerats av Jussi Adler-Olsens senare romaner. I dem har han visat att han verkligen kan berätta bra historier. Alfabethuset innehåller en skapligt konstruerad och rätt osannolik historia, men särskilt bra berättad är den inte.

KJELL E. GENBERG

Reine Brynolfsson

Reine Brynolfsson

 

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22