ALDRIG VID DIN SIDA

Feb 18th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Aldrig vid din sidaAv Märta Holmerin
Alberget Förlag 2013
ISBN 978-91-981217-0-4, 317 sid

Detta är en förbluffande gedigen bok för att vara egenutgiven, fast med den vanliga reservationen gällande bristande korrekturläsning. Den är välskriven trots vissa repetitiva inslag, riktigt vackert redigerad och formgiven av författaren som också plåtat omslaget. Dessutom handlar den om människor som sällan får vara med i kriminalromaner annat än som staffage – pensionärer.

En grupp äldre människor turistar på Gotland när en av dem återfinns mördad på en kyrkogård. Det är sommar och semester varför polisen på ön, pinad av Stockholmsveckan, förstärkts med kriminalkommissarie Alexander Malmsten från Stockholm som är karriärist och tillräckligt öppen för att motvilligt uppskatta att det finns en dam han kan få nytta av i pensionärsgruppen, nämligen den fnittriga och mycket nikotinberoende kriminologiprofessorn Margareta Drake. Hon är i sällskap med sin unga systerdotter, journalisten Julia som behöver återhämta sig efter en traumatisk upplevelse.

Märta HolmerinNaturligtvis börjar de slå gnistor mellan journalisten och kommissarien, något som emellanåt får mordgåtan att hamna i skymundan. Men den återkommer och ger åtminstone mig lite påminnelser om den engelska gyllene eran. Både Agatha Christie och Dorothy Sayers släppte fram damer som pratade innan de tänkt färdigt och Holmerins Drake platsar i det gänget. Och precis som i de gamla pusseldeckarna finns här gamla hemligheter som leder till förvecklingar.

Jag förväntar mig fler böcker från detta håll.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22