ALDRIG PÅ EN SÖNDAG

Oct 21st, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Aldrig på en söndagAv Robert Wangeby
Thorén & Lindskog, 2017
ISBN 9789186905521, inbunden, 248 sidor

Det är en märklig bok jag fått i min hand. Den är mycket välskriven. Författaren behandlar det svenska språket på ett så perfekt sätt att det nästan blir lite tråkigt. Huvudpersonen själv är också språkpolis och rättar omvärlden både verbalt och i tankarna.

Ännu en mindre ort har mutats in i kriminallitteraturen. Dalslands enda stad, Åmål, är platsen där det begås ett mord i nutid. Och kanske ett i förfluten tid. Tyvärr saknar jag mer av den fina Åmålmiljön. Den blir bara en kuliss i intrigen och får inte ta den plats som jag hade väntat mig.

I Åmåls villakvarter påträffas en kropp i ett skjul. Den sjukskrivne kriminalkommissarien Lennart Lundstedt bryter sin konvalescens för att han blir intresserad av fallet. Tillsammans med polisen Malin Isaksson börjar han skickligt nysta upp fallet med oortodoxa metoder. Spåren leder många år bakåt i tiden.

Hela boken verkar vara en hommage och en bugning åt andra författare och böcker. Här finns en del humor, om än av ganska torr studentikos art. Det är också mycket filosoferande, speciellt från Lundstedts håll. En polis som dricker för mycket och lyssnar på Chopin, känns det igen? Han sniffar på Lars Gustafsson och han har två stupida poliser likt Sjöwall/Wahlöö. Exemplen är många.

Det hade trots allt behövts lite högre tempo. Kriminalberättelsen är inte märkvärdig och den hade behövt lite mer fart och kanske till och med lite action. Men ändå, en angenäm läsning på det stora hela.

NISSE SCHERMAN

Robert Wangeby

Robert Wangeby. Foto Andreas Zernell

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22