ALDRIG MERA FRI

Jul 26th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Aldrig mera fri

Av Sara Blædel
Aldrig mere fri 2008
Översatt av Eva Mazetti-Nissen
Norstedts 2009

En prostituerad kvinna hittas mördad. Någon har skurit halsen av henne. Två historier vävs samman: En med polisinspektören Louise Rick i huvudrollen. Den andra med hennes väninna journalisten Camilla Lind. Den sistnämndas elvaårige son hittar ett övergivet spädbarn i vapenhuset till en kyrka.

Handlingen i stort rör Östeuropas handel med kvinnor till väst. Det är en rå och hänsynslös miljö som skildras.

Sara Blaedel

Det här är Sara Blædels fjärde kriminalroman om polisinspektören Louise Rick. Jag har haft vissa svårigheter med Blædels tidigare romaner. Jag har haft svårt att peka på exakt vad det är som känns fel. Det här har jag denna gång sluppit att göra – helt och hållet. Det här är hennes utan jämförelse bästa kriminalroman. Utomordentlig personbeskrivning. Miljön kan hon. Intrigen är väl inte så anmärkningsvärd, men hon fångar hela tiden läsarens intresse genom sin känsla för att hålla spänningen uppe.

Ska man klaga på något är det väl upplösningen som till vissa delar saknar trovärdighet. Men det är en fiktiv roman. Det är en kriminalroman. Så även detta kan man ha överseende med. Sara Blædel är journalist och har varit redaktionschef på teve. Det märks på hennes oerhört rappa stil. Som är till gagn för just en kriminalroman.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22