ALDRIG MER

Jan 23rd, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till Aldrig merAv Sara Larsson
Norstedts, 2018
ISBN 9789113082738, inbunden, 432 sidor

Sara Larsson följer upp Den första lögnen med en spänningsroman om sexhandel och trafficking. Det har blivit ett vanligare och vanligare ämne i böcker i genren. Det behövs, problemet är något som uppmärksammas alltför lite.

Sexköp är förvisso straffbart i Sverige, men straffen är låga och därmed läggs antagligen inte så mycket kraft på att lagföra brottslingarna. Trafficking är i sin tur beroende av efterfrågan, sexköpare alltså. Globalt är över en miljon barn slavar i sexhandeln, om inte fler. Det är en av världens största brottskategorier.

Mycket i denna bok kretsar kring den unga rumänskan Andreea. Hur hon så småningom hamnar i Stockholm. Hur hon utnyttjas sexuellt. Hur hon misshandlas. Hur hon så småningom försöker bryta sig loss. Att följa hennes liv är hemsk läsning. Där har Sara Larsson lyckats fånga Andreeas helvete, men kanske är verkligheten ännu värre.

De övriga huvudpersonerna i boken är Patrik och Ted. Ted är en notorisk sexköpare. Han bedrar både sig själv och sin fru. När han konfronteras med sin eget beteende försöker han göra något åt det. Patrik arbetar på prostitutionsgruppen som samarbetar med polisen för att få torskar att ändra sitt beteende. Han har en gammal skuld att betala och försöker betala den med sitt arbete. Gestaltningarna av dessa båda är mer vaga, jag får inte riktigt grepp om dem.

Romanens ämne är som sagt extremt angeläget. Jag tycker tyvärr att författaren inte når ända fram. Det är förvisso en mycket spännande historia, och Andreeas öde är det som driver boken framåt. Men jag hade önskat mig en vidrigare och skitigare historia. Verkligheten är med all säkerhet värre än denna ändå hemska historia.

NISSE SCHERMAN

Sara Larsson

Sara Larsson. Foto Göran Segeholm

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22