ALDRIG FUCKA UPP

May 8th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Aldrig fucka uppAv Jens Lapidus
Wahlström & WIDSTRAND 2008

I sin andra roman har författaren lämnat bratsen på Stureplan för de kriminella i betongförorten. De är inga kramgoa killar utan minst sagt obehagliga typer med våldet som det naturliga instrumentet för att uppnå vad de eftersträvar. Och över allt och alla härskar juggemaffians boss mister R, fruktad och vördad, men allestädes närvarande.

Huvudfigurerna i boken är tre: en irakisk invandrarkille, en svensk småhederlig polis och en före detta legosoldat. På olika sätt och av olika anledningar dras de in i mister R:s verksamhet. Deras liv vävs på så sätt samman i en skickligt uppbyggd intrig.

Invandrarkillen vill återfå sin respekt. Han har  blivit djupt kränkt när jugoslaverna försökte återfå de pengar han var skyldig dem. Polisen arbetar för dem på deltid och legosoldaten, en vandrande domstol, blir också indragen eftersom hans enda uppgift är att straffa alla kvinnomisshandlare och torskar.

Är det en bra bok? Är den värd åtskilliga timmars läsning? Boken är på femhundra sidor så det tar ett tag. Ja, den är bra, tycker jag. Det är ingen skönlitterär upplevelse, men den känns realistisk och delvis spännande. I en intervju säger Lapidus att receptet på en succé i den hårdkokta skolan är att finna och/eller själv uppfinna så många synonymer som möjligt för de tre huvudingredienserna: sex, knark och pengar.

I detta avseende har författaren lyckats mycket väl. När jag började läsningen kollade jag förgäves om det fanns en ordlista. Guss, keff och aina är väl ord som inlemmats i det svenska språket. Men allt det andra. Märkligt nog var förortsjargongen inget som bevärade när man kommit in i handlingen . Det gav tvärt om en känsla av realism och insyn i den undre världens logik. Det är också befriande att författaren i all sin samhällskritik avstår från moraliska pekpinnar. Är man född och uppväxt på samhällets skuggsida är alternativen begränsade.

Jens LapidusAldrig fucka upp är den andra boken i serien Stockholm Noir. Det finns all anledning att vänta på den tredje och avslutande delen. Det blir kanske ingen trilogi, säger författaren i en intervju.  Vi får hoppas att han ändrar sig.

BIRGITTA GENBERG
Jens Lapidus. Foto Mattias Edvall

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22