AL CAPONE Gangstern och den amerikanska drömmen

Jun 29th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Al Capone

Av Henrik Höjer
Albert Bonniers 2009

Chicago i förra seklets början var en stad där kriminaliteten frodades. I likhet med New York och flera amerikanska storstäder där invandringen var stor förekom där otaliga ligor, ofta etniska som mest levde på sina egna landsmän. Detta förändrades med tiden. Banden slogs samman och bossarna började bli både rika och kända.

Omslaget på Höjers bok visar Al ”Scarface” Capone en face och hans namn finns med som en signal. Men det är inte enbart denna gangster – vars namn blev synonymt med ”amerikansk rik ligaledare” världen över i stort sett fram till hans död på 40-talet – som det berättas om här. Med stor och ihärdig detaljrikedom berättar historikern Henrik Höjer (född 1968 i Gävle) om de allra flesta hårda brottslingar som dök upp i hans närhet för att nästan lika snabbt dö av en bomb, en skottsalva från ett hagelgevär eller en Tommygun eller kanske ett basebollträ.

Al Capone var en stor gangsterchef i Chicago men inte alltid den störste. Där fanns andra som konkurrerade stenhårt om vinsterna som kunde tas in efter det idiotiska införandet av alkoholförbud i Förenta Staterna. Men Capone bidrog till att förvandla brottsligheten från en närmast feodal verksamhet till en verksamhet som liknade storbolagens (se också min bok Maffia. En brottsorganisation från födelse till fall, MMG Books, 2004, som har ett hyfsat stort avsnitt om Capone och Chicagoeran).

Höjer har alldeles rätt när han skriver att Capone inte var något riktigt stort namn förrän i slutet av 1920-talet. Många tror att han blev gangsterkung redan när spritförbudet infördes, men på den tiden var han bara inhyrd alltiallo hos John Torrio som var en försiktig general på lagens baksida.

Så länge Capone höll käften gick det också hyfsat bra för honom. Miljonerna trillade in och tidningarnas kriminal-reportrar ville skriva om honom. Al ställde alltid upp och flashade sina diamantringar, den dyra kostymen och fedoran. När han skulle fotograferas visade han den sida av ansiktet där man inte fått det ärr (efter en kniv i New York) som gav honom öknamnet Scarface.

Under förbudstiden, då politisk och polisiär korruption rådde på de flesta nivåer, tjänade spritsmugglare och distributörer miljonbelopp men de blev sällan gamla. Bland stadens gangsters var 30 år en hög ålder.

I slutet av 20-talet rasade ett vilt krig mellan ligorna och kulmen på detta blev Alla Hjärtans Dagsmassakern 1929. Några falska poliser kom till ”Bugs” Morans lagerlokal på North Clark Street, fann inte sin måltavla Moran, men väl sju andra som blev nerskjutna utan prut. Ett skottdrama med så många döda var för mycket till och med för luttrade Chicagobor och de federala myndigheterna. Capone misstänktes ligga bakom och presidenten lär personligen ha sagt att han måste sättas dit till varje pris.

Men han klarade sig undan mordanklagelser. I stället lyckades man fälla Capone för att ha undanhållit skatt. I USA hade man nämligen rätt nyligen infört den märkliga regeln att även olagliga inkomster måste uppges och beskattas. Capone fick elva års fängelse, något som upprörde honom väldeliga.

En hel del av dessa år satt han på fängelseön Alcatraz och där började hans syfilis bli framträdande. Han släpptes den 19 november 1939 och tillbringade de sista åren på lantegendomen i Florida där han avled den 25 januari 1947, 48 år gammal. Al Capone begravdes på Mount Olivetkyrkogården i Chicago men flyttades senare till kyrkogården Mount Carmel. Där ligger också många av hans gamla vänner och fiender.

”Där skulle jag akta mig för att bli begravd”, sa en gammal ortsbo. ”Tänk på uppståndelsens dag när alla gangstrarna kravlar upp ur sina gravar och får syn på varandra. Vilket jävla liv det kommer att bli där.”

Höjers bok ser på Chicagos gangsterhistoria ur ett upphöjt perspektiv där den kapitalistiska amerikanska framgångsdrömmen är viktig. Han beskriver de mekanismer som drev på, den lantliga moralism som ledde till förbudet och som fick gangsterismen att frodas.

Gangstrarna från den smaklösa storhetstiden i Chicago är sedan länge begravda. Historien om den tycks vilja leva vidare för evigt.

KJELL E. GENBERG

Henrik Höjer. Foto Sara Mac Key

Henrik Höjer. Foto Sara Mac Key

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22