AKTÖRERNA

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Sten Andersson
Kommentus 1995

Den svenska kronans dallriga marsch på penningmarknaden står i centrum i Sten Anderssons nya bok. Internationella valutahandlare planerar en kupp som skall få kursen och därmed det svenska samhället att falla. Som styrmedel verkar ett finansbolag, som får symbolisera från skrupelfria kapitaljakten i 80-talets anda och en illegal spelorganisation i Stockholms undre värld. För att ytterligare förvirra historien lurar den omtalade, men hittills sällan sedda ryska maffian, i händelsernas utkant.

Hjältarna i Anderssons bok är den oansenliga, men rådiga, kontoristen Greta Svensson och den charmige falskspelaren Ernst Gabriel Carlsson. Dessa två lyckas rädda den svenska hedern när finansmän och politiker misslyckats. Det här är en ganska tunn historia som fylls ut med ständiga anspelningar på det samtida samhället, till exempel den oförskämde programledaren i en kommersiell TV-kanal och en svetsare i Mariefred som heter Jan Myrdal. Berättelsen får ett våldsamt slut, där det inte sparas på ammunitionen och är i mitt tycke onödigt blodig. Slutet känns dessutom väl tillrättalagt, både moraliskt och intrigmässigt sett, för att verka trovärdigt.

LENA LITHNER SOUTKARI  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22