AKILLES DÖD

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Boris Akunin
Smert Achillesa 1998
Översatt av Kristina Rotkirch
Norstedts 2004

Två böcker i en, så är det med denna fjärde bok om Erast Petrovitj Fandorin, ung polis i 1880-talets Ryssland. Jag har inte läst någon av de tidigare, och tydligen har hjälten denna gång förstärkts med en japan. Detta är en verklig övermänniska, ung, vacker, intelligent, logisk som Sherlock själv, nu också en vältränad ninja med alla tillhörande redskap, en förklädnadens mästare, och nu dessutom med en japansk betjänt som också är förfaren i strid utan vapen.

Och första delen av boken är som en äventyrsroman av Dumas. Akunin har ansträngt sig att låta händelserna beskrivas lagom tidstypiskt, med glimtar av samförstånd med dagens läsare. Fandorin är en superhjälte.

Den andra halvan är ett porträtt av Fandorins motspelare (fast inte fullt så enkelt heller), den professionella mördaren. Det är ju en modern skapelse, här förflyttad till Fandorins tid. Den delen, halva boken, är skriven i en helt annan stil, och satt med annat typsnitt. Först en bakgrund, en beskrivning av mannen, sedan händelserna i första delen återberättade från en annan aktörs sida.

Till sist ett kort avslut där de båda möts och en dör. Det är inte svårt att gissa vem.

Det är ingen deckare, mer en agentthriller, en äventyrsroman, en bit historieskildring. Totalt osannolik utom i miljöbeskrivningarna. Den ger en viss nostalgisk känsla, som om man läste om De tre musketörerna, och samtidigt en psykologisk roman om en psykopat.

Det är mestadels underhållande, men något otillfredsställande för den som vant sig vid mer komplicerade berättelser, mänskligt sett.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22