ÅKE HODELL

Oct 14th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Åke Hodell

Av Magnus Haglund
Natur & Kultur 2009

En gång var Åke Hodell en stor idol för mig. På Lärarhögskolan hade jag 1968 en utmärkt klass på Heleneholmsskolan i Malmö. Med den diskuterade jag Orderbuch där nummer representerade människor i ett utrotningsläger, (J) att de var judar och där det angavs vad man gjort av dem: Lampenschirm, Motoröl, Seife …

Verner von Heidenstams Nya dikter utgavs med bläckfläckar över de storståtliga dikterna. Får man göra på det viset? På ett faksimiltryck: “Bruksanvisning för symaskinen Singer Victoria” hade Hodell satt “Roman” och angivit sig själv som författare. Blir en sådan bruksanvisning verkligen en roman, bara för att man kallar den så?

Drygt fyrtio år efter mina Hodellektioner, dyker han upp på nytt. Det är kulturskribenten Magnus Haglund som skrivit den första större presentationen av Hodell (1919–2000). Boken ingår i serien “Litterära profiler”.

Här får vi en uttömmande skildring av rebellen Åke Hodell. Han hatade nazismen och blev stridsflygare. Den 17 juli 1941 störtade han med en Sk 15 nära Ljungbyhed. Han fick vårdas på Lunds lasarett ett och ett halvt år efter detta.

Så blir han regissör vid barnteatern i Malmö och skriver Rännstensungar. Så småningom blir han bekant med Gunnar Ekelöf och reser med honom till Rom. Han är gift tre gånger, sist med lyrikern Ann Smith. De vigs i ett flygplan över Stockholms skärgård. Tilläggas bör att det är Hodell som kommit på fotbollsramsan: “Sassa brassa mandelmassa”.

De elever jag diskuterade Hodell med är kring de sextio nu och själv är jag nära 74. Jag testar hans namn på yngre personer och finner att de har ingen aning om honom. Somliga vet ej heller vem Gunnar Ekelöf är och ett par av dem har skam till sägandes ingen aning om Verner von Heidenstam!

Vi lever i okonstens tidevarv. Själv har jag träffat många av bokens personer och har deras böcker, ofta signerade, i min bokhylla. De allra flesta har dock som Åke Hodell tagit Djurgårdsfärjan över Styx och ej återvänt.

Vad är det då för mening att göra en bok om Åke Hodell? I slutraderna ger Magnus Haglund ett svar på den frågan. “Åke Hodells konstnärskap är … en påminnelse om de moraliska dimensionerna av konsten och samhället. Det är motsatsen till ett neutralt accepterande av sakernas tillstånd. Det är en idé om motstånd.”

Bättre kan det inte sägas!

JEAN BOLINDER

Magnus Haglund. Foto Anna Hållams

Magnus Haglund. Foto Anna Hållams

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22