AK47 Vapnet som förändrade världen

Nov 18th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till AK47

Av Michael Hodges
Ak47. The story of the people’s gun
Översatt av Emeli André
Natur och Kultur 2008

Den som minns leken ”Denna ringen den skall vandra från den ena till den andra” fattar också hur denna intressanta, lärorika och vapenfixerade bok är uppbyggd.

Det lär finnas cirka 70 miljoner AK47:or runt om i dagens värld. Vapnet och dess uppfinnare, general Michail Kalashnikov, har gjort en lång och kringelkrokig resa sedan dåvarande underofficeren 1947 vann en tävling om att konstruera en ny sovjetisk automatkarbin. A står för det ryska ordet avtomat, K för Kalashnikov och 47 för ursprungsåret.

Det har varit inblandat i stora politiska händelser: undertryckandet av revolten i Ungern 1956, den amerikanska förlusten i Vietnamkriget, den palestinska Fatahgerillans strider mot Israel, Sovjets invasion av Afghanistan, Black Hawk Down-incidenten i Somalia, Tjetjenienkonflikten, andra palestinska intifadan och nu senast striderna i Afrika och USA:s krig i Irak och Afghanistan. Och i USA är det populärt bland gangsters, ett slags efterföljare till Thompsons k-pist.

Automatvapnet har blivit en symbol för uppror och motstånd.

Det är konstruerat för att fungera i alla väder och i olika klimatzoner. Hollywood har tagit vapnet till sitt hjärta. Filmerna om Rambo var bland de första och senare har filmerna bara behövt visa det krökta magasinet för att åskådarna ska veta att man har en fiende till Amerika i sikte.

michael hodges

Hodges börjar sin genomgång med historien om uppfinnaren Michail Timofejevitj Kalashnikov. Han hade varit ett slags politisk fånge tillsammans med sin familj i Sibirien, varifrån han flydde och fick arbete i en verkstad i Alma-Ata. Där fick han sin idé, som han började fundera mer på under sin tid som stridsvagnsbefäl under andra världskriget. Efter en del slitningar med andra konstruktörer kom produktionen igång.

Författarens berättelse om Kalashnikov (född 1919) är en spännande historia som utspelar sig under en mycket turbulent tid i Sovjetunionen. Han bor ännu kvar i födelsestaden Izhevsk och till skillnad mot många andra vapenkonstruktörer blev han aldrig rik. I stället lever han på en blygsam pension.

Man får veta mycket om både konstruktören och vapnet – samt om det dåtida sovjetiska samhället.
Vi förs vidare till Vietnam och berättelsen om hjälten Phan som påstods vara den förste som sköt ner ett amerikanskt flygplan med en AK47:a – en man som sedermera blev en scenpersonlighet. Här lyckas författaren få in en del kritiska synpunkter om Bob Geldof och andra rock- och popartister som sjunger och spelar mot krig och svält, men enbart på egna villkor. De genuina artister som sjunger om egna erfarenheter blev aldrig välkomna.

På Västbanken träffar vi franske modefotografen Pierre Bullant som blir besatt av att fotografera intifadans krigare. Ännu en artist – Emmanuel – kommer från Sudan, en pojksoldat som nu är rappare. Till sist hamnar historien i Irak.

Det är en spännande berättelser om människor som levt med, av och för automatkarbinen. Fast Hodges är så mån om att få med kalashnikoven i så många sammanhang (i synnerhet i efterkonstruerade dialoger eller citaten från kontemporära raptexter) att det ibland känns lite ansträngt.

Men det har sitt intresse att läsa en välskriven bok om det vapen som alltför ofta flimrar förbi på våra TV-skärmar.

KJELL E. GENBERG

ak47

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22