AGENTEN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av John Grisham
The Broker, 2005
Översatt av Lennart Olofsson
Albert Bonniers förlag 2005

Först några invändningar som författaren tar loven av i en efterskrift: Orundhistorien är inte särskilt trovärdig, tilltron till olika länders underrättelsetjänster ligger på superhjältenivå, kunskaperna om ny informationsteknik är vacklande. Grisham medger allt detta, och en hel del av ”fakta” är bara en McGuffin, Hitchcocks beteckning för en sak eller händelse som är till för att föra historien framåt. Så hur går det då med berättelsen?

I korthet handlar det om en framgångsrik advokat som lever på att lobba mot politiker i Washington och som kommit över ett dataprogram som kan styra de hittills bästa spionsatelliterna. I stället för att vara en god patriot försöker han sälja till högstbjudande, vilket var dumt. Han erkänner brott, hamnar i fängelse, varvid CIA manipulerar så han benådas och skickas till Italien för att gömmas. Men tanken är att han skall dö, och CIA vill veta vilka som helst vill ta död på honom. Så vi följer den stackars mannen medan han lär sig italienska och så småningom lyckas komma undan (naturligtvis).

Nja, idén är god, några personer nöjaktigt uppskissade, slutet spännande med flera händelsevarianter – men i början är det lite för segt.

Det märks att Grisham den här gången är långt från sin juridiska hemmaplan.

Men han kan skriva spänningsromaner.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22