ADVOKATEN & FRU JUSTITIA

Dec 30th, 2008 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Advokaten

Av Sven-Erik Alhem
bookLund 2008

Alhem är f d överåklagare i Malmö och skriver här om för honom välkända marker. Han har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan i radio, TV och debatt. Man skulle kunna tänka sig att det är en beskrivning av ett verkligt fall, men jag är för dåligt insatt för att kunna knyta an till någon aktuell händelse. Själv kallar han den en nästan fiktiv skildring av ämbetsmannaSverige på högsta nivå. Rättsordning, domare, åklagare och försvarande advokater nagelfars och många tänkvärda frågeställningar väcks.

Sven-Erik Alhem

Men där slutar det. Man får ingen lust att varken veta mer eller ta upp tråden och ifrågasätta rättsväsendet. Därtill är personer och miljöer allt för knapphändigt och naivt beskrivna. Språket är också naivt och ganska stolpigt. Att beskriva mänskliga känslor verkar inte vara hans bästa sida.

Det finns ändå kvaliteter. Bokens handling är skickligt uppbyggd med en kändisadvokat i centrum som drabbas av rättsordningen. Skall hon bli dömd för det hon är oskyldig till och gå fri från det hon har gjort? Boken avslutas med en cliffhanger som ändå inte lockar till mer läsning. Men antagligen är tanken att där ska komma en efterföljare. Hoppas då att Alhem fått upp ångan och lärt sig beskriva annat än själva rättssystemet.

NISSE SCHERMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22