ADOLF EICHMANN – BYRÅKRAT OCH MASSMÖRDARE

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av David Cesarani
Eichmann. His life and crimes 2004
Översatt av Bengt Ellenberger och Thomas Andersson
Wahlström & Widstrand 2005

Det har blivit mycket skrivet om Adolf Eichmann sedan han greps i Argentina 1960 och fördes till Israel där han ställdes inför rätta för sin delaktighet i transporterna av två miljoner judar till olika tyska dödsläger, bland annat Auschwiz-Birkenau. Han hängdes 1962.

I tidigare böcker, artiklar och filmer har han framställts som ett blodtörstigt, judehatande odjur som fick utlopp för sina drifter tack vare nazisternas maktövertagande.

Cesarani visar efter djupstudier i tidigare okända källor att verkligheten inte var fullt så svartvit. Eichmann var tydligen inte skyldig till alla hemskheter som pådyvlades honom. Men oskyldig var han inte. Det här är en spännande och skrämmande berättelse om en liten kugges stora betydelse för den tid då Europa (och en stor del av världen) hamnade i en moralisk dödsskugga.

För alla som intresserar sig för andra världskrigets ledande män – och det är många – är det här en bok som kan kategoriserar som ett måste. Om inte annat så för att den på ett i många fall okomplicerat språk lägger till rätta en hel del missuppfattningar. De båda översättarna har gjort ett mycket noggrant arbete.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22