ADJÖ DET LJUVA LIVET

Nov 3rd, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Adjö det ljuva livetAv Camilla Henemark med Carina Nunstedt
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13741-4, 392 sid

Camilla Henemark har på sista tiden suttit i de flesta TV-soffor för att kommentera sina memoarer och de frågor hon fått besvara har i de flesta fall handlat om hennes förhållande till svenske kungen. Hon är faktiskt intressantare som människa än som kurtisan till statschefen, som hon beskriver som en rar och gullig person och förklarar med emfas att hon aldrig varit någon ”kaffeflicka”.

Hon fick sitt publika genombrott på det smått galna 1980-talet som en av Sveriges första svarta modeller och några år senare blev hon som La Camilla frontfigur (Alexander Bard får ursäkta) i det extravaganta popbandet Army of Lovers. På sätt och vis blev hon den största diva vårt land haft sedan Zarah Leander.

Alla ville träffa henne, få en bit av denna scandal beauty och hon delade gärna med sig eftersom hon levde i nuet och (eftersom hon senare diagnostiserats med ADHD) aldrig gjorde några konsekvensanalyser. Hon borde kanske ha skaffat rådgivare som gjort dessa analyser åt henne. Men det gick snabbt i hennes värld på den tiden och från scenen gav hon intryck av att vara den slags kvinna hon tycktes parodiera. Samtidigt tycktes hon vara den som knäckte Army of Lovers, som för att klara sig såg sig tvungna att ge sin frontfigur sparken. Hon blev soloartist, barhoppa och korvkioskbiträde – rena berg- och dalbanan. På toppen hinkades champagne och en bra bit under toppen blev det annan sprit och rätt mycket av den varan.

Det är en skildring av 80-, 90- och 2000-talen som vi kanske inte vill minnas dessa decennier. AIDS dök upp och tog livet av Jacob Dahlin, Ebbe Carlsson och Sighsten Herrgård – alla var de vänner till Camilla Henemark. Och eftersom hon träffade alla var det oundvikligt att kungen skulle dyka upp i bekantsskapsröran. Hon blev hans mentor i dryckesvärlden och lärde honom att dricka lakritsshots, ”för det gör varenda svensk”.

Själv lärde hon sig inte utan sjönk ner i missbruk, hemlöshet, psykisk ohälsa och allt detta fick henne att fundera på självmord. ”Vännerna” försvann, skvallret stannade kvar.

Det är en fantastisk melodramatisk story, med smak av Hollywood, om uppgång, fall och återkomst. Har storyn blivit en bra bok? Ja, vars. Carina Nunstedt har åstadkommit ett gediget hantverk med mängder av namedropping (inte underligt alls) som i stilen påminner om de TV-dokumentärer om stjärnor vars vänner och bekanta uttalar sig om stjärnan. Kanske skulle den ha blivit annorlunda om Henemark skrivit själv. Hon har tydligen ett samhällsengagemang som inte får så många uttryck.

ANITA SVENSSON

Carina Nunstedt och Camilla Henemark

Carina Nunstedt och Camilla Henemark. Foto Fredrik Skogkvist

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22