ABSOLUTA BEVIS

Nov 11th, 2019 | By | Category: 2019-11 nov, Recension

Omslag till Absoluta bevisAv Peter James
Absolute proofs, 2018
Översättning Gabriel Setterborg
Modernista, 2019
ISBN 978-91-7781-994-3, inbunden, 638 sidor

Fader Brown i all ära, men detta är den första renodlade teologiska thriller jag läst. Idén är bra, och både början och slutet är spännande, men det är för många osannolika skurkar och väldigt många överflödiga ord som gör att jag har svårt att svälja denna tegelsten. Visst läste jag hela, men efter halva boken mest för att se hur författaren ska lyckas lösa upp alla knutar.

Nja, tveksamt om han lyckas med det.

Grundidén alltså: En hyfsat framgångsrik frilansjournalist blir kontaktad av en man som behöver hans hjälp. Gud har via ett medium förklarat att de två ska kunna rädda världen och bereda för Kristus återkomst. Han har fått tre koordinater som ska ge journalisten det underlag han behöver för att hela världen ska förstå att de yttersta dagarna har kommit.

Kanske en bra story tänker han, så han börjar med uppgiften eftersom mannen hänvisar till journalistens döda bror, som också visat sig i en näradöden-upplevelse. Han diskuterar med en biskop som är väldigt avvaktande, det kan ju lika gärna vara Antikrist. Och religioner är inget att leka med, det finns många som inte vill ha sin tro ifrågasatt. Och Vatikanen, den engelska ärkebiskopen, en skrupelfri frikyrkopredikant och ett läkemedelsföretag blir inblandade, folk mördas och journalisten utsätts för mordförsök.

Här finns alltså en intressant fråga om hur bevis på Guds existens skulle tas emot av både troende och kommersiella intressen (vem vill inte köpa medicin av ett företag som har mediciner som bygger på Jesus DNA?). Och här finns thrilleranknytning med fantasyinslag (eller kristen teologi).
Och alldeles för många ord. Och alldeles orimlig hantering av en professionell journalist. Efter att antal mordförsök tror han ändå att han inte behöver bekymra sig.

Hade författaren strukit hälften, struntat i upprepningar, och låtit de ”onda” motståndarna vara lite mer realistiska hade det kunnat bli en bra, eller i alla fall hyfsad bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter James

Peter James. Foto Suki Dhanda

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22