ABRAHAM LINCOLN Hans liv och tid

May 5th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Abraham LincolnAv Staffan Ekendahl
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-302953-5, 414 sid

Första delen av Ekendahls biografi om den amerikanske presidenten Abraham Lincoln påminner mycket om böcker jag läste som barn, historier om amerikanska uppfinnare (jag minns mest en om Thomas Alva Edison) som vred sig ur fattigdom och elände för ”att bli något”. Att den här boken kommit till beror på att det nu är 150 år sedan det Nordamerikanska inbördeskriget bröt ut och i det var Lincoln en viktig gestalt. Det finns hyllmeter om Lincoln och hans per aspera ad astra-resa från födseln 1809 i den fönsterlösa timmerstugan med stampat jordgolv, via Vita Huset till Ford’s Theatre där han 1865 mördades av John Wilkes Booth – men detta är den första biografin skriven på svenska av en svensk.

Staffan EkendahlHan var, enligt Ekendahls beskrivning, en intelligent och något ambivalent människa. Som barn förlorade han sin mor men den styvmor som ersatte henne var varmhjärtad och ett starkt stöd för pojken som aldrig fick mer än några få skollektioner. Men han idkade självstudier och lyckades bli jurist, läste gärna Shakespeare och ansåg att slaveriet, som var de södra staternas ekonomiska ryggrad, var fel eftersom människor är människor och inte handelsvaror. Det är osäkert om han därvidlag inspirerades av Charles Darwin, en man som på en annan kontinent föddes på samma dag som han själv – den 12 februari 1809. Det fanns andra i den amerikanska politiken som var radikalare än Honest Old Abe i det avseendet.

Lincoln hade en slingrande resa in i det politiska, från början whig med förbättrad infrastruktur på agendan. När det Republikanska partiet bildades blev han som en kompromiss vald till presidentkandidat och valdes rätt enkelt eftersom motståndarpartiet Demokraterna (konservativa och slaverianhängare) inte kunde enas om en motkandidat.

Sydstaterna ville behålla sina slavar. När staterna i norr hade andra avsikter startade södern inbördeskrig genom att anfalla Fort Sumter den 12 april 1861 i tron att kriget snabbt skulle vara vunnet. Det tog fyra år och blev en mycket blodig konflikt. 630 000 soldater miste livet.

Krigslyckan växlade och Lincoln hade mycket försiktiga generaler fram till dess Ulysses S. Grant tog över. Grant sades vara alkoholist och när det påpekades för Lincoln ville presidenten veta vilket whiskymärke han drack ”så jag kan skicka en kagge av den sorten till mina andra generaler”. Till sist besegrade Grant sin kollega från mexikanska kriget, Robert E. Lee, vid Appomattox och kapitulationen skrevs under den 9 april 1965. Därmed var kriget över.

Lincoln höll därefter sitt mest berömda tal – The Gettysburg Address – på platsen för slaget vid Gettysburg 1863 där den framgångsrike Robert E. Lee besegrades och 50 000 soldater miste livet, en vändpunkt för nordsidan. I ett två minuter långt tal, som många inte ens hann uppfatta när det hölls (men kunde läsas i tidningarna senare) hyllade han de döda, talade om frihet, demokrati och lika rättigheter för alla i ett land för alla.

Men alla ville inte höra sådana åsikter. Fem dagar efter freden bestämde sig skådespelaren och slaverientusiasten John Wilkes Booth för att han hade en chans att döda presidenten när denne skulle se pjäsen Our American Cousin på Ford’s Theatre i Washington. Han lyckades och var därmed den förste som tog livet av en amerikansk president. Senare blev han själv skjuten under flykten och flera av hans medkonspiratörer hängdes.

Ekendahl har skrivit en fängslande och lättläst berättelse om en stor – och lång – människas märkliga levnadsöde. Den kan intressera även sådana som inte tidigare roats av amerikansk politik, eftersom man kan se en linje (inte alltid så rak) från Lincoln till Obama.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22