ABONNEMANGET HAR UPPHÖRT HÄNVISNING SAKNAS

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Sven Westerberg
Tre Böcker 2002

Westerberg fortsätter att bryta mot kriminalgenrens konventioner och söker sig mot ett vidare litterärt fält med hänvisningar till 1900-talets stora författare som delar av huvudpersonens funderingar. Huvudperson är rättspsykiatrikern Hanna Skogholm, som funnit med i Westerbergs tidigare verk, och som nu får en svår gåta att grubbla över – en man har mördats i sin lägenhet, gärningsmannen är gripen nästan på plats, men nekar till dådet. Hanna rotar och rotar, gör mer än hon borde enligt arbetsbeskrivningen, och finner ett nytt uppslag som hon följer mot nya gamla dödsfall.

Det är en fascinerande roman – som så ofta hos Westerberg – och den har en stämning av mystik hela vägen ut. För att ha fullständig kontroll över läsningen bör man ha läst och kommit ihåg storheter som T. S. Eliot, Pessoa och Conrad, men även vi andra illitterata har glädje av Westerbergs pusslande med mord i Göteborg.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22